1

Tentapluggskalendern - del 1

Att tentaplugga kan vara lönlöst om du inte har en plan.

Oavsett om det bara är en veckas tentaplugg, eller som i mitt fall tre veckor, så är det lätt att virra bort sig bland allt en ska, borde, måste och vill göra under den tiden. Min första tentaperiod kändes så på måfå och ad hoc i sättet jag pluggade att jag blev helt snurrig. Jag visste inte vad jag pluggat mycket, respektive lite på och jag hade egentligen rätt dålig koll på vad jag hade lärt mig eller inte. Här är mina bästa tentaplans-tips:

1. Se över hur mycket tid du har. Hur många dagar kommer du sammanhållet kunna lägga på tentaplugget? Gör detta i god tid, och försök se till att öronmärka dessa dagar till tentaplugg i förväg. 

2. Sätt upp mål för tentaperioden. Hur många extentor ska du göra under hela perioden? Dela sedan upp det målet per dag, så vet du ungefär hur mycket du borde skriva extentor varje dag.

3. Lägg upp din tid. En tenta är bara en viss tid lång. Jag brukar ge varje tenta dess skrivtid plus en timme extra. Då vet jag att jag hinner "klart" med god marginal. Blir jag "klar" i förväg så fortsätter jag vidare till nästa tenta, men jag gör inte mer än målet för dagen. Övrig tid kan jag lägga på annat jag behöver göra, som att städa eller att vara i stallet. 

4. Hur känns det just nu? Vad känns svårt, respektive mindre svårt? Skriv upp det du tycker är svårt på en lista, och rikta in dig på att lära dig det först. 

5. Jag brukar skriva tentor såhär: Jag börjar med första uppgiften, och försöker lösa den så gott jag kan. Om jag inte kan lösa den, så går jag vidare till nästa uppgift. När jag gjort alla uppgifter så långt jag kunnat, går jag tillbaka till de uppgifter jag tidigare inte kunnat lösa. Om en har tur har det klarnat! Om inte, så kikar jag igenom mina anteckningar från föreläsningen på det området. Om det inte klarnar då heller så kikar jag i lösningsförslaget, och ser om det ger någon vägledning. Om det fortfarande inte hjälper, ser jag en youtubevideo om ämnet eller googlar och ser om jag kan hitta någon liknande uppgift som ligger uppe på nätet. Om en har tur finns också liknande uppgifter i kommande tentor, så då kanske en förstår bättre!

6. Gå tillbaka och repetera "old bascis" om det är något som strular. Skriv upp de uppgifter du haft svårt för på ett separat papper, och gå tillbaka och lös sådana "typtal" i boken. Ofta behövs repetition och känslan av säkerhet och metodik. 

Hoppas något av tipsen var till hjälp! Vi ses imorgon för del 2!
 
 
Studier kth plugg pluggteknik studier studieteknik

Kommentarer:

1 Erica :

skriven

Så bra tips! 😊👌🏽

Svar: Tack Erica!! <3
Amalia Berglöf

Kommentera här: