0

Konkurrenskraft

På bussresan hem från stallet tänkte jag skriva lite om konkurrenskraft. Begreppet var för mig ganska uttjatat, tills jag mötte det i ett sammanhang förra sommaren där jag insåg att det var lite större och lite roligare än vad jag trott.
 
När du tänker på konkurrens kanske du tänker på att du och någon annan vill ha samma sak. Ni behöver inte vilja ha saken lika mycket, ni behöver inte försöka lika hårt för att få det, och ni behöver heller inte ha samma förutsättningar för att få saken - men ni båda två vill ha samma sak. I mitt liv går det att applicera på mycket: jag vill ha den där häftiga posten i en stor organisation, jag blir smått avundsjuk om någon lyckats bättre än mig i en kurs jag fått slita med, eller känner mig usel när jag tävlat på samma häst som någon annan, men den andra personen har lyckats bättre. 
 
Jag försöker att inte rikta mitt fokus och min energi mot just det längre. Jag vet att det till stora delar är resultat av globaliseringen, kapitalismen och patriarkatet. Någonstans på vägen insåg jag att min självbild var mer värd än att byggas upp på strukturer som en dag ändå kommer omformateras och krossas.

Begreppet konkurrenskraft är dock något som faller mig mycket mer i smaken. Konkurrenskraft går hand i hand med självkännedom, självledarskap, drömmar och mål. Att se sin konkurrenskraft - det en är bra på, det som är speciellt med en själv - är mycket mer hälsosamt och egoboostande än att hela tiden känna sig jagad och pressad i en uppgift. Det kan självklart kännas jättejobbigt när en trots sin konkurrenskraft inte lyckas, men då har en fått en erfarenhet - vilket är en konkurrenskraft i sig.
 
Så vad är min konkurrenskraft då? När jag fick den frågan första gången så stelnade jag till. Jag hade aldrig tänkt så förut. Jag hade inte satt mig själv i fokus, utan bara sett uppgiften. En av mina främsta konkurrenskrafter är min passion för uppgifter som kanske ändock inte faller mig helt i smaken. Har jag en uppgift som måste utföras, så kan jag gå in och göra den riktigt bra och 100%igt. En annan av de konkurrenskrafter jag har är min perfektionism. Jag vill alltid lära mig mer för att bli ännu mer noga med detaljer. Den sista konkurrenskraften är min flexibilitet. Jag lever inte alls ett flexibelt liv, men jag är duktig på att göra saker på studs och tycker inte om att låta vänner/medlemsorganisationer vänta. Får jag en fråga så kan jag nästan garantera ett svar inom 3 minuter. 

Vad är ER konkurrenskraft?