1

Tårar (igen) och världens bästa häst

Detta inlägg skulle publicerats igår.
 
Hej hörni! Vilken dag det har varit!
 
Jag och mamma steg upp vid 5 imorse. Efter lite transporttrubbel kunde vi äntligen lasta på Tharon och åka iväg till Vällingby. Väl där flöt allting på väldigt väl, och jag satt snart i sadeln på framridningen. Det var enormt rörigt där inne av och till - ett tag var vi tre ekipage och allt var hur lugnt som helst, några minuter senare kändes det som att det var hästar överallt. Att dessa hästar dessutom inte riktigt skötte sig gjorde att jag och Tharon mest fick hålla oss ur vägen, och vår framridning blev lite spänd. Jag red mest och försökte hålla honom lugn och cool och mjuka upp musklerna, men jag kom inte riktigt till 100%ig ridning. När jag skrittade ut ur ridhuset visste jag inte om vi var "klara" eller inte, men tänkte att det helt enkelt får visa sig.
 
När jag kom in i ridhuset fick jag exakt samma känsla som jag hade på Kungsängens hemmatävlingar, och blev återigen alldeles tårögd och rörd. Vi, han och jag, vi gör det här tillsammans. Med honom har mina ridskoleryttardrömmar besannats. Jag har gjort mer än vad jag någonsin skulle fått gjort, och det gör mig alltid lika berörd. Han har verkligen givit mitt liv en helt ny dimension och fått det att glittra som aldrig förr.

Själva programmet kändes bra - det var ett väldigt jämnt program överlag med några missar som genererade rätt "mycket" skada. Rent intrycksmässigt var det ett jämnt program, men bedömningsmässigt varierade det från 4 till 8 - vilket jag dessutom tror är vår första 8a någonsin! Det jag och Simon tränat på satt helt okej, men jag fokuserade lite för mycket på voltens rätta ridande istället för att böja igenom honom. Det gav lite minus, men jag är ändå nöjd med att jag red volterna så bra som jag gjorde.

Att han dessutom går så högt i formen och dessutom går ovan lod ser jag som POSITIVT - hellre det än att vi i varje moment får kommentaren att han är för låg, vilket vi fått i ca varje dressyrprogram vi ridit. Dock har jag med mig i bakhuvudet att jag måste rida ihop honom mer nästa gång för att kunna få bättre variatoner i takten och upptagen. Men, hellre att han går över lod och får lite mer framåtbjudning, än att jag rider honom enormt mycket i min hand och förhindrar hans rörelsemönster.
 
Jag hade 55% som mitt procentmål, och blev glatt överraskad när jag såg procenten - 60,667. Simon sade "Enligt mina ögon tror jag att du får 57% i snitt av hur de flesta domare dömmer", jag skakade bara på huvudet, sade "Får jag 55% är jag nöjd." och så får jag 60%?!?!? Det fina är att det finns SÅ mycket mer att krama ur vår ritt, allt från formen, till ökningarna, till volterna och till min inverkan på honom. 

Jag är nöjd med min fina häst, som är en sådan klippa att ha med sig och som har så trevlig uppsyn. Jag blir så glad över de kommentarer jag fått om honom, och om oss, och det värmer att höra att det har hänt mycket med min ridning sedan jag lämnade Vällingby för två år sedan. Vi kommer aldrig bli bäst på pappret, men i mina ögon har vi redan vunnit VM.
 
0

this.

 
Ikväll lägger jag mig, tittar på videon nedan och bara njuter av min fina, vackra, underbara häst. Imorgon är mitt mål 55%, får jag det är jag nöjd nöjd nöjd och då kan vi åka hem med ännu en ritt över förväntan. Han är underbar, min bästa vän, och jag är glad över att få göra denna resa med just honom. 

0

Tävlingsupplägget

Hur har tävlingsupplägget sett ut för mig och Tharon? Vad har vi gjort, respektive inte gjort?

Först och främst var vi på Lennartsnäs och tränade för Simon. Det var en jättebra erfarenhet och jag har en plan om hur jag ska tackla Tharon när vi först anländer till Vällingby. Det gäller att ge honom en schysst upplevelse, och därför är det jätteviktigt att han får ta in alla intryck sakta men säkert, så att vi inte hetsar för mycket. De senaste tävlingarna vi har varit på har vi haft ganska tur då vi har haft möjligheten att kunna promenera honom längre sträckor - det kommer vi inte ha nu. Det är asfaltsparkering, och då måste jag tänka om i strategin hur uppvärmningen ska se ut. Jag tänker att han skrittas för hand i 10 minuter där, och sedan tas in i ridhuset och skrittas uppsuttet i 10 minuter. Böja och ställa i rund och låg form.

Jag har börjat "märka av" hur han blir på tävling: enormt lätt i handen och lyssnande bakåt. Det är problematiskt på min stora häst som vanligtvis inte har en enorm framåtbjudning, han stannar hellre än springer. När jag blir spänd blir jag lite rattig med händerna, och det måste jag tänka på.

Hur mycket har vi ridit ut innan detta? Alldeles för lite. Han har gått en aningens för mycket i ridhuset och det är problematiskt. För att han ska kännas motiverad måste han ut i skogen mycket och ofta. Det kommer jag ha i åtanke på tävlingen och tävla utifrån de förutsättningarna helt enkelt!

Jag och Simon har tillsammans kartlagt var svagheterna finns, och det är mycket i förberedandet och ridandet av volterna. Nu har jag en bättre strategi och ska bara komma ihåg att rida igenom den. 

Annars känner jag mig förberedd utifrån de förutsättningar jag satt. Jag har en häst som går att lasta av och på, jag vet att han kan gå inom ridhusets fyra väggar, han är inte skadad och han har fått vara den smutsigaste hästen i stallet fram tills imorgon. 

Imorgon ska allt finputsas, packas och pysslas med. Ikväll rider jag Tharon en kortis i ridhuset och lossar lite spänningar i skritt, trav och galopp, och sedan ska vi ut i skogen och skritta av långt och länge så han får sin dos natur. Det är det viktigaste på hans agenda!